Jajka są wartościowym składnikiem diety – zawierają sporo białka i witamin. Nie każdy jednak wie, że ich spożywanie może mieć wpływ na męskie funkcje seksualne, w tym głównie na potencję i libido. Jakie są ich właściwości i w jakiej ilości je spożywać?
Problemy z potencją dotykają wielu mężczyzn w różnym wieku. Młodsi panowie zazwyczaj doświadczają obniżenia sprawności seksualnej na skutek niezdrowej diety, słabej aktywności fizycznej i stresu, natomiast starsi – w wyniku niskiego poziomu testosteronu, chorób układu krążenia czy cukrzycy. Pomóc może odpowiednia dieta na potencję zawierająca naturalne składniki wspomagające erekcję, takie jak jajka.
Jajka i ich wpływ na potencję
Jajka są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych – ich zadaniem jest zapewnienie zarodkowi wszystkich substancji potrzebnych mu podczas wzrostu, dlatego zawierają sporo białka, tłuszczu, witamin i minerałów. Znajduje się w nich też dużo cholesterolu, którego nadmiar jest niestety szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Jeśli jednak spożywamy ograniczoną ilość jajek, składnik ten pełni ważną rolę przy wzmacnianiu potencji – w odpowiedniej dawce reguluje działanie gospodarki hormonalnej, m.in. zwiększając poziom testosteronu.[1]
Ten najważniejszy męski hormon w dużej mierze odpowiada za sprawność seksualną panów – jego niedobory mogą być przyczyną braku erekcji lub niemożności osiągnięcia pełnego wzwodu, skrócenia stosunków oraz obniżenia libido. Warto wiedzieć, że z wiekiem naturalna produkcja testosteronu w organizmie stopniowo się obniża, dlatego panowie po 40. roku życia często zmagają się z problemami z potencją.
Jajka są naturalnym sposobem na uniknięcie kłopotów tego typu. Wprowadzając je do swojej diety w odpowiedniej ilości można liczyć na takie efekty, jak:
- podniesienie libido,
- wzmocnienie erekcji,
- wydłużenie stosunków seksualnych.
Wartości odżywcze jajek: dlaczego to działa?
Jajka kurze są wartościowym elementem męskiej diety ze względu na zawarte w nich witaminy i minerały wspomagające potencję. Największy wpływ na sprawność seksualną panów ma żółtko, w którym znajduje się sporo białka, cholesterolu oraz witamin B5 i B6. Jest też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. W jaki sposób składniki te wpływają na funkcje seksualne?
- Białko – bierze udział w większości procesów zachodzących w organizmie, jest podstawowym budulcem mięśni, a przy tym oddziałuje na potencję. Wspiera syntezę testosteronu i chroni przed cukrzycą oraz chorobami serca, które są częstym powodem impotencji.
- Cholesterol – jest niezbędny do produkcji testosteronu i pomaga utrzymać jego prawidłowy poziom, dzięki czemu wspomaga erekcję i podnosi libido.
- Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 – również zwiększają produkcję testosteronu, chroniąc przed osłabieniem potencji i innymi problemami wynikającymi z jego niedoboru. Są ważnym elementem diety, ponieważ organizm nie produkuje ich samodzielnie.
- Witaminy B5 i B6 – pomagają osiągnąć równowagę hormonalną, a przy tym zwalczają negatywne skutki stresu będącego częstą przyczyną problemów z erekcją i obniżonym libido.
Do diety warto wprowadzić także jaja przepiórcze, które są uważane za zdrowsze ze względu na niższą zawartość tłuszczu. Są przy tym źródłem fosforu oraz witamin B, D i E które mają wpływ na zdrowie gruczołu prostaty.
Jak stosować: ile, w jakiej formie i jakie jajka?
Choć jajka są cennym elementem diety, ze względu na zawarty w nich cholesterol należy stosować je w ograniczonej ilości. Ważny jest także sposób ich przygotowania oraz to, na jaki ich rodzaj się zdecydujemy.
Ile jajek można jeść tygodniowo? Dorosły człowiek powinien ograniczyć się do 7 sztuk – taka ilość nie wpłynie negatywnie na zdrowie, a przy tym dostarczy organizmowi ważnych substancji, również tych oddziałujących na potencję.
W jakiej formie spożywać jajka? Jednym z popularnych sposobów jest picie ich na surowo – w takiej wersji są uważane za najbardziej wartościowe, ponieważ obróbka termiczna zmniejsza zawartość niektórych składników odżywczych. Można pić je solo lub dodawać do koktajli, co dla wielu osób jest smaczniejszą opcją. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ surowe jajka mogą zawierać bakterie salmonelli – z tego względu najlepiej kupować świeże produkty ze sprawdzonego źródła.
Jakie jajka warto wprowadzić do swojej diety? Za najlepszy wybór uznaje się jajka przepiórcze, ponieważ zawierają większą ilość ważnych substancji, a przy tym nie powodują alergii, są lżejsze i mniej kaloryczne. Ich cena jest jednak wyższa i mogą być trudno dostępne. Jaja kurze również są dobrym wyborem, jednak należy pamiętać o kupowaniu produktów z ekologicznych farm.
SPRAWDŹ TAKŻE: Jak poprawić erekcję domowym sposobem po 30, 40, 50 i 60-tce?
Nie przesadzaj: jedzenie jaj i potencjalne reakcje niepożądane
Spożywanie jajek w nadmiarze może prowadzić do reakcji niepożądanych, a nawet zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Ma to związek przede wszystkim z wysoką ilością cholesterolu znajdującego się w żółtkach.
Przekraczając dozwoloną ilość – 7 jajek tygodniowo – można narazić się na zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi, co prowadzi do miażdżycy, choroby wieńcowej oraz innych przypadłości dotykających układu sercowo-naczyniowego.[2]
Jajka kurze mogą też u niektórych osób wywoływać reakcję alergiczną o różnym stopniu natężenia – od problemów trawiennych i wysypki po wstrząs anafilaktyczny. Alergię powoduje głównie białko, choć osoby uczulone zazwyczaj powinny unikać również żółtek.
Czy warto jeść jaja, aby wzmocnić potencję?
Jaja są składnikiem, który warto jeść w celu wzmocnienia potencji. Stanowią cenny element diety pozwalający w naturalny sposób zwiększyć poziom testosteronu w organizmie, a przy tym dostarczający także wielu ważnych makro- i mikroskładników.
Warto jednak pamiętać, że jajka nie są lekarstwem na problemy z potencją – jeśli mimo zrównoważonej diety i zdrowego trybu życia nadal pojawiają się zaburzenia erekcji i niskie libido, najlepiej sięgnąć po suplementy diety wspierające męską sprawność seksualną lub udać się po pomoc do lekarza specjalisty.
Źródła:
- Santos H. O., 2017, Ketogenic diet and testosterone increase: Is the increased cholesterol intake responsible? To what extend and under what circumstances can there be benefits?
- Choi Y., Chang Y., Lee J. E., Chun S., Cho J., Sung E., Suh B., Rampal S., Zhao D., Zhang Y., Pastor-Barriuso R., Lima J., Shin H., Ryu S., Guallar E., 2015, Egg consumption and coronary artery calcification in asymptomatic men and women