Strona główna
Dieta
Tutaj jesteś
Dieta Jak zrobić popcorn w garnku?

Jak zrobić popcorn w garnku?

Data publikacji 4 kwietnia, 2024

Chociaż gotowe paczki popcornu do mikrofali czy specjalne urządzenia do jego przygotowywania zdają się dominować na rynku, tradycyjny proces przyrządzania popcornu w garnku wciąż cieszy się popularnością. Istnieje magia ukryta w tym starodawnym sposobie, swego rodzaju urok, który sprawia, że popcorn z garnka smakuje inaczej, bardziej 'domowo’. Jak zatem zrobić pyszny, chrupiący popcorn w garnku? Zaraz dowiesz się tego z poniższego artykułu.

Jak zrobić popcorn w garnku?

Podstawą do robienia popcornu jest owszem, wybór odpowiedniego garnka, jednak równie ważne jest także poznanie poprawnej techniki i uważne śledzenie procesu. Wymaga to nieco praktyki, ale pamiętaj, że nawet najmniejsza porcja chrupkiego, ciepłego popcornu jest tego warta. Wypróbuj różne metody i odkryj swoją ulubioną.’

Wybór odpowiedniego garnka do popcornu

Kluczowym aspektem robienia popcornu w garnku jest oczywiście sam garnek. Wielu chwali się swoimi ulubionymi garnkami do popcornu, które trafiają do ich domów przez wiele generacji, pozostają całkowicie niezmienione przez dziesięciolecia. To jest właśnie to, czego szukamy – garnka, który jest mocny, ciężki i dobrze się rozgrzewa. Tego typu garnki najlepiej rozprowadzają ciepło, co jest kluczem do uzyskania idealnie napęczniałych ziaren popcornu. Kiedy przedsmak popcornu zaczyna wypełniać powietrze, nie będziesz chciał, aby jakiekolwiek ziarno zostało zmarnowane!

Przygotowanie składników i proces robienia popcornu

Składniki do popcornu są proste. Wszystko, czego potrzebujesz, to ziarna kukurydzy do popcornu, olej i sól. Istnieje wiele różnych rodzajów ziaren do wyboru, a niektórzy ludzie mają swoje ulubione, które kupują wyłącznie. Najpopularniejszym rodzajem jest jednak kukurydza 'żółta’, która jest szeroko dostępna i wytwarza duże, puszyste kawałki popcornu. Kiedy już zdecydujesz, jakie ziarna kukurydzy chcesz użyć, połóż je po prostu na dno garnka razem z olejem. Nie dodawaj jeszcze soli! Wystarczy delikatnie podgrzać garnek, a ziarna zaczną pękać. Zdejmij garnek z ognia, gdy pękanie ustanie na kilka sekund. Oto Twoje ziarna popcornu!

Poproszę, aby procedura była bardziej szczegółowa. Oto krok po kroku instrukcje:

  1. Należy rozgrzać garnek na umiarkowanym ogniu. Dobrym punktem wyjścia jest ustawienie płyty na średnią moc.
  2. Do garnka dodaj dwie łyżki stołowe oleju roślinnego lub kokosowego. Oleje te mają wysoki punkt dymienia, co oznacza, że nie zaczną się palić ani dymić, kiedy garnek się rozgrzeje. Daj olejowi kilka sekund, aby się rozgrzał.
  3. Przygotuj ziarna kukurydzy. Potrzebujesz około 1/3 szklanki. Wlej ziarna do garnka i staraj się rozprowadzić je równomiernie po dnie, tak aby każde ziarno miało kontakt z podgrzewającym olejem.
  4. Zakryj garnek. To ważne, zwłaszcza jeśli nie chcesz mieć ziaren popcornu lądujących na podłodze twojej kuchni.
  5. Teraz czeka Ci trudna sztuka cierpliwości. Nie otwieraj pokrywki na siłę. Możesz jedynie delikatnie potrząsnąć garnkiem co jakiś czas, aby ziarna się nie przypaliły.
  6. Kiedy zaczniesz słyszeć pukanie, to znak, że popcorn zaczyna pękać. Podgrzewaj dalej, a aż dźwięk pęknięć nie stanie się rzadszy. Kiedy dźwięki będą występować co 2-3 sekundy, to znak, że możesz zdjąć garnek z ognia.
  7. Na koniec możesz dodać sól lub inne dodatki wg ulubionych smaków – czekoladę, masło, cynamon, itd.

Podsumowując, popcorn z garnka jest proste do zrobienia, ale wymaga cierpliwości i umiejętności kontrolowania procesu. Pamiętaj, aby nie przeoczyć żadnego z powyższych kroków, a będziesz miał pyszny popcorn prosto z garnka, kiedy tylko poczujesz chęć na coś małego do przekąszenia.

Redakcja sferaintymna.pl

Zobacz, co przygotował nasz zespół redakcyjny! Znajdziesz tu wszystko o modzie, urodzie i wielu innych tematach!

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?